Välkommen till

Tuppens år! Det tionde djuret i kinesisk astrologi. Jag är för dåligt insatt i vad varje djur står för och kan därför inte göra några redogörelser. Men tuppen är inte precis ett populärt djur att födas i vad jag förstått. Folk vill ha drakbarn och hästar. Jag kan tänka mig en gris eller hund som är den elfte och tolfte djuren i zodiaken. 

När jag var yngre var nyårs dagen som julafton. Jag och min lillebror hade nya kläder. På morgonen fick vi varsitt rött kuvert av föräldrarna. Sedan gick vi till farmor och önskade henne gott nytt år. Alla mina äldre kusiner var där och min farbror och alla kusin barn var där. Det var sån liv på Hårds väg där farmor bodde innan. Jag och min bror fick röda kuvert med pengar i. Det låg oftast inte mycket pengar i dem men det var kul att få. 

Nu är jag inget barn längre. Får inte längre pengar från kusiner och farbror. Det är nästa generationens tur att få röda kuvert med pengar. Grumpys generation. Hon fick ett av mig, mamma och gudmor. 

Med nyår kommer vissa regler. Vissa låter knäppa men det är tradition. Exempelvis: ska man inte klippa sig på nyår. Inte heller köpa nya skor. Helst ska kläderna vara röda för att nyårsdraken som härjade för xxx antal år sedan ogillade rött. Man ska inte städa för man kan städa bort allt tur som kommit. För mamma är det viktig att inte äta kött på nyårsdagen. En hel vegetarisk dag under nyår motsvarar ett helt år med vegetarisk mat. Detta enligt min mormor då. Så idag har vi ätit vegetarisk mat. Sen finns det säkert fler regler men de har jag nu glömt. Dessa minns jag bäst för dessa är vad som vi har hållit hårt i och som jag nog kommer fortsätta hålla i med Grumpy. 

Då är det bara säga välkommen till tuppens år! Hoppas på ett bra år med god hälsa, lycka och bra ekonomi. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *