Miss Peregrine

Förra månaden hann jag göra engrej som jag inte gjort på länge.  Nämligen läsa. I ”Den där bokklubben”, som jag medlem i, är månadens bok ”Miss peregrines hem för besynnerliga barn”. Jag köpte den när jag var i Malmö då jag inte orkade vänta på den. Boken som är skriven av Ransom Riggs har nämligen blivit en film med självaste Tim Burton i regin. Så alla bibliotekets ex var utlånad och det var långa köer. Nej men jag köpte den. 

Boken ingår i en trilogi. Jag förvånade mig själv med att läsa alla tre böckerna i ett svep. Det var väldigt länge sen jag gjorde det. Har oftast inte så mycket tid när man ha barn och annat som man gärna vill göra. Men det var en lättläst bok. Klassad som en ungdomsbok/ ung vuxen och därför inte så svårt språk. 

Boken utspelar sig först i nutid där huvudpersonen Jakob berättar om sitt speciella förhållande med sin farfar. Efter farfars plötsliga bortgång bestämmer Jakob sig för att åka till Wales för att forska i farfars förflutna och hitta en Miss Peregrine som han bodde hos under andra världskriget. En dag på den lilla ön råka Jakob promenera rak in i en loop under sin sökning efter sanningen om sin farfar. Loopen ta honom till 1940 där kriget härjar för fullt. Men tiden står stilla inne i loopen. Det är alltid samma dag och det har varit samma dag i väldigt många år. Där träffa han märkliga barn med märkliga krafter. De kallar sig själva besynnerliga. Dessa var barn som farfar levde en tid med. Den kvällen där, en bomb skulle falla och förstöra huset de bor i, ger sig farfar ut från ön för att bekämpa i kriget medan miss P, som är barnens beskyddar, skapar en loop där tiden är stilla och barnen upplever samma dag innan bomben slå ner och där är de lyckliga. Men i världen de lever i finns onda väsen och tomgastar som (de är f.d. besynnerliga  människor) vill ta deras krafter och härska över världen. När Miss P blir kidnappad ge sig barnen ut från ön, (fortfarande 1940) där andra världskriget pågår för fullt, för att rädda Miss P och deras folk. Väldigt spännande tyckte jag. Dels för att jag gillar denna typ av böcker. Fantasy och en annan värld. 

Efter att jag läste klart sista boken blev jag sugen på läsa mer böcker. Det blev nu en 700 sidors bok med titeln ”Mistborn: sista riket”. Så tack Miss Peregrine och Ransom Riggs för att de ha väckt läslusten hos mig igen.

M

min tjocka bok just nu. Om jag läser 100 sidor varje dag borde jag vara klar om 1 vecka. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *