Med livet som insats

Jag och kära reskompisen är nu i Sagada. En liten stad tre busstimmar från Banaue. Vi åkte genom en spektakulär landskap. Krångliga och slingriga vägar både upp och ner från berg. Kom fram till Sagada vid två tiden. Där vi fick betala en liten turist avgift. Det är lite små avgifter här och där i detta land. Inte stora men ändå.
Igår träffade vi ett gäng tjejer som varit här en dag tidigare. De hjälpte oss boka hotell så det var för oss bara att leta reda på stället. Ingen stor stad. En stor gata och några små gränder. Våran hostel låg nästan längst bort och längst in.

Jag är trött så sammanfattningsvis: vi fick hjälp med hyra en guide. Tillsammans blev det spelunking idag. Grott forskning/vandring. Precis vid ingången fanns några hängande kistor. Det var ett sätt att begrava deras döda förut. Genom att hänga de vid grottor och berg väggar för att de döda ska ha det lättare att komma till andevärlden.
Väl inne i grottorna guidade han oss genom jättesmå hål i grottorna. Krångliga kryphål, djupare och djupare ner i grottan. Vissa ställen var vi tvungna att repa oss ner. Vi gick genom vatten och lera. Hala stenar. En fel steg och vi skulle dö. Slå sig i stenar är ju döden direkt om man ha tur. Ingen hjälm. Jag och S gick dessutom i flipp flopp för vi ville inte blöta ner våra skor. Halva vägen gick jag barfota eftersom jag bara gled runt på mina skor. Guiden var duktig. Sa åt oss var vi skulle sätta foten och var vi skulle hålla i oss. Jag som är kort hade lite problem med vissa steg. Då fick jag ta hjälp av hans ben och axlar för att nå nästa steg. Vissa moment var så skrämmande att jag tänkte nej nu går det inte mer. Men det var jätteskoj. Tre timmar senare var vi framme. Tog en victory bild trodde vi. Till utgång behövde vi först uppför 276 trappsteg av stenar som var vid ojämnt höjd.  Vi mötes av kolsvart mörker och stjärnor. Men vi överlevde och ha ont i hela kroppen.
Sov dags. Imorgon ska vi på ny tur. Den börjar kl 05:00!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *