Läst i juni

Kom på att jag inte skrivit ner böckerna jag läst under juni månad. Så här kommer ett inlägg kring det. 

Under juni månad har jag läst tre böcker!Lästlusten har liksom inte varit på topp de senaste fyra månaderna. 

Kejsaren från Portugallien av Selma Lagerlöf (3,5/5) jag gillade Selma Lagerlöf när jag var yngre. Ibland kan jag känna sug av att läsa hennes böcker. Har dock inte läst många men jag gillar språket. Inte lika tråkig och gammalmodig som Moa Martinsson. Hennes berättelser är också bättre. Ligger lite magi i det hela. Overkligt men ändå väldigt verklig. Karaktärerna är inte så svartvita. 

I kejsaren från Portugallien känner jag stark medlidande med huvudkaraktären som avgudar sin dotter så han bilda en fantasiverklighet kring dottern som hade flyttat från byn för att söka jobb i storstad.

Nattstad av Simon Häggström (5/5) uppföljaren till Skuggans lag. Detta är en bok som alla borde läsa. Främst första delen! Precis som första boken berättar författaren om polisens arbete inom den så kallade prostitutionsgruppen i Stockholm hur det ser ut i den världen. I andra delen går han djupare in i den världen och låter olika personer berätta om sin verklighet. Två kapitel skriver två kvinnor om hur de började sälja sex och deras värld. I ett kapitel träffar författaren en mäktig hallick från Rumänien som berätta om varför han började sitt jobb och hans syn på det hela. I Sverige ha vi sexköpslagen där det är förbjudet att köpa sex men så finns det länder som Tyskland som har bordeller där många svenska män åker för att köpa sex. Författaren åker i ett kapitel med tyska poliser till en sådan bordell för att titta på deras verksamhet.

Jag tycker dessa böcker är så fascinerande och viktiga. Jag lever i en bubbla med man och barn men det finns en verklighet utanför som är hård och mörk. Det finns en hemsk kvinnosyn därute och som rör alla. Jag vill veta, förstå och veta hur jag ska göra för att ändra den synen. För min framtid och för Grumpys framtid. Nu lever vi som tur i Sverige och inte i Rumänien där fattigdomen är så utbrett att flickor behöver sälja sig för att få mat för dagen. Men det går inte att blunda att det finns en värld där kvinnor blir sexuellt utnyttjade och sålda som boskap.

Jag hoppas Grumpy kommer växa upp i en värld med bättre kvinnosyn.

Jag har inför kommande föräldraledighet där inkomsten kommer vara lågt börjat dra in olika utgifter. Jag har bland annat sagt upp min BookBeat abonnemang så nu har jag bara en vecka kvar. Jag försöker avsluta böcker jag har påbörjat så julimånad läser jag på som bara den.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Var lite sugen på en Astrid Lindgren bok och valde en jag faktiskt inte ha läst. Jag ogillade fantasy som barn och rörde därför inte denna. Vet inte vad som fick mig vilja läsa den nu. Men den var bra och en vacker dag ska jag läsa den till Grumpy och Narren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *