I väntan på en hare

Det var en gång en enkel ung bonde. Varje morgon skötte han sin gård och gick till marknaden och sålde det han fick från gården. Han levde ett enkelt liv. Arbetade hårt och fick sitt levnadsbröd från marken. En dag på väg till den stora skörden såg han hur en hare hoppade ut från ett hål och sprang rakt in i ett träd och dog. Händelsen gav bonden en idé. Tänk om det varje dag hoppa ut en hare och slog i ett träd och dog, då behöver inte jag arbeta för att få mat för dagen, tänkte bonden. Så han bestämde sig för att skita i skörden, gården och huset. Varje dag satt han och spanade mot hålet som han hade sett den tidigare haren hoppa ut från, i hopp om en ny hare. Men det hoppade aldrig ut en hare igen. Gården försummades och bonden dog i väntan på en ny hare.

Moralkakan i historien är då att vi inte kan sitta och vänta på att det ska dyka upp en hare bara för att det har hänt en gång. Ingenting är gratis i denna värld.

Varför berättar jag denna historien? Jag känner mig lite som bonden. Det känns som jag sitter och vänta på att en hare ska hoppa upp och ge mig det jag vill ha. Jag vet att det inte kommer att dyka upp nån hare. Jag vet att ingenting är gratis. Jag vet att vill man något måste man slåss och kämpa för det. Men ändå kan jag inte låta bli att få den där känslan av att det kommer dyka upp något. Bara jag sitter tyst och vänta så kommer haren att hoppa rakt in i min famn…

 

2 thoughts on “I väntan på en hare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *