I survived Sagada!

Sagada! Vad ska jag säga. Sagada var annorlunda. Det är en stor kontrast mellan banaue och sagada. Banaue är en vacker och lugn stad. Du åker dit tittar på risterrasser, gå och se vattenfall och chilla. I sagada är det fart och spänning. Det är äventyrs stad. Första dagen vi anlände till Sagada begav vi oss på spelunking. Grottutforskning i flipp flopp utan hjälm. Kul och spännande. Vi hade en fantastisk bra guide. Vänligt men tyst och hemlighetsfull. Säger bara det nödvändiga och höll oss vid liv. Vi anlitade honom igen som vår guide till Mt Kiltepan nästa dag för soluppgång. Vi vaknade klockan 4 för att åka iväg med jeepney klockan fem. Det var inte lätt ska jag berätta. Men upp kom vi. Planen var att se soluppgången och sen frukost och sen vandra i echo valley och se hanging coffins. Men det blev tyvärr ingen vandring efter soluppgången. Visade sig att nån ceremoni skulle göras. Alla turer till grottor, valley var inställda. Så vi hade tur som gjorde grottorna dagen innan. Nej men det blev att gå hem och tvätta kläder den dagen och bara chilla. Det var bra det med.
Nästa dag skulle vi ta nattbussen till manila. Men vi ville göra turen till echo valley. Så klockan sju rekommenderade guiden oss att börja turen. Sagt och bestämd gick vi upp sex nästa dag. Ute strax innan sju och började våran vandring till echo valley. Echo valley var vackert. Vackra fina berg. Skrek man så ekade det. Därav namnet.

image

Gick man en bit till såg man de hängande kistorna. Ett sätt att begrava de döda. De äldsta var fler 100 år gamla och yngsta var från 2010.

image

Till höger finns stolar. Det var för att de döda skulle sitta på dem. Vi träffade två Filipinner som berättad att vissa familjer behåller sina döda i samma hus där dem bo eftersom de inte tror på varken himmel eller helvetet utan vara nära sin familj. Liken mumiefieras först och bärs sen i stolar till berget innan de läggs ner i kistor. Våran guide tände en cigarett innan vi gick och lade den vid berget.”so they can smoke” sa han. De flesta filippiner är katoliker men lite naturtror finns kvar i norr där de kristna missionärer inte har varit.
Det var här i Sagada som jag föll och gjorde illa min handled. Men sagada rekommenderar jag. Människorna var snälla, inte lika falska som människorna i Manila och Banaue. Världens bästa guide dessutom. Skickade oss ett farväl sms. Hur gulligt är inte det?

Därefter blev det en resa tillbaks till Banaue där vi fick vänta cirka fem timmar innan bussen åkte till Manila. Vi satte oss i en restaurang och åt vår lunch och middag där innan avresan mot Manila.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *