Filippinsk mat

Vissa äter för att leva, jag lever för att äta. För mig innebär resa att äta.
Men jag är tyvärr besviken på filippinsk mat. Har inte ätit  något som är wow. Som jag ser det verkar det inte som dem har någon egen matkultur. Maten här har starka influenser från det kinesiska, spanska och amerikanska köket. Maten har även oftast en söt bismak. Antingen känner man sötman direkt eller så känner man den efteråt. Det finns inget som är unik med deras mat.
Jag och S har absolut inte snålat med maten. Vi har ätit och testat. Både billigt och dyrt. Jag reser visserligen med en västlänning som i mina kretser är kända för att vara kräsna. Men S har provsmakat saker som hon har tyckt sett suspekt ut. Jag har även bett folk peka ut typiska Filippinska rätter som alla känner till och testat dessa. Även dessa så kallade ”unika” maträtterna är inte alls unika. Inget har fått mig att vilja beställa in en ny portion. Detta är förstås min åsikt. Ni får gärna leva i fantasivärlden att asiatisk mat är gudomligt eller nåt. Eller att jag har snålat eller inte ätit riktig mat eller What ever. Bara ni har klart för er. Min åsikt och mina smaklökar.

image

Ångkokt bulle, jag älskar dem. Köpta eller hemmagjorda. De här smakade precis som kinesiska chashao bao. De är bara mycket större här. Jag har ätit några här. Både Seven elevens och bageriers bullar. Inte något märkligt jämfört med de jag käkat i Sverige och Kina. Bara större. Vilket är helt okej för mig.

image

Lonely planet rekommendation. Nudlar var helt okej. Köttet en aning för sött. Mört men gud vad sött det var.

image

Koreanska mat. Stark soppa. Helt okej. Åt med ris och lite annat små rätter. Vill till syd Korea och äta deras mat på riktig.

image

Minns inte vad det var för soppa. Miso soppa, inget wow. Billigt och drickbart.

image

Ris med spicy chicken och stekt böngrodda. Var inte alls stark bara sött den med. Enkelt maträtt som jag kan göra själv. Väldigt väldigt torrt.

image

Pancit. Stekta antingen glasnudlar eller äggnudlar eller så kan man be om en mix vilket denna är. Det är med grönsaker och kyckling. Vad ska jag säga? Påminner om kinesisk. Det var gott men jag skulle inte tänka gud jag är sugen på filippinsk Stekta nudlar.

image

Stekt tilapia fisk med pommes. Jag äter min fisk oftast med ris. Men till denna fick jag pommes. Lite amerikansk influenser där kanske. Också torrt här. Men fisken var god.

image

Spansk efterrätt. Karamell något på svenska. Jag har köpt och mixat ihop detta i Sverige förut. Sött sött sött.

image

Marinerat kyckling. Smakade faktisk som o’learys Buffalo Wings. Inte lika stark men typ samma krydda lite sötare.

image

Det unika med filippinsk frukost är dess portion. De är väldigt stora! Den äter ris, kött, ägg och annat till frukost. Denna var inte så stor. Min första filippinsk frukost innehöll både ris och potatis. Lite spanska influenser där kanske?

image

Salt and pepper stek. Okej om det är något vi gillar av det vi ätit är det denna stek. Restaurangen hette salt and pepper. Riset och tomaterna var inte goda. Men steken! Fläskkött, bra kryddat och sen grillat eller kanske hårt stekt. Väldigt tunna skivor. Men gott.

image

Yoghurt med frukt och musli på. Deras yoghurt är inte precis som svensk yoghurt. Åt all frukt.

image

Vi åt en pizza här en gång. Söt och torrt och ingen tomatsås. Deras vitlöksbröd var likadant.

image

Engelsk frukost. Ost och tomat omelett med deras eget bröd. Jag gillade brödet. Jag älskar bröd. Fastän det är sött.

image

Räkor gott. Med tomatsås och lök. Mamma brukar steka dessa.

image

Grillat bläckfisk.

image

Spicy chicken Wings. Gott. Älskar såsen. Enkel rätt. Friterad kyckling med tomat chilisås.

Jag har inte precis ätit äcklig mat utan vissa rätt goda rätter men inget som kommer få mig vilja tillbaks till landet för att äta. Utan jag gillar landet för dess skönhet och deras gulliga pojkar.

3 thoughts on “Filippinsk mat

 1. Oj, maten såg verkligen inget vidare ut! Men det är förstås också för att bilderna är tagna med en mobilkamera! Jag blir inte direkt sugen på att åka dit iaf!

  1. Jepp dåliga mobil bilder. Men avråder inte precis er från Filippinerna. Menar bara att ni inte ska tänka att maten kommer att vara lika storslagen och god som kanske kinesisk mat. Är man ute efter mat är nog thailändsk eller kinesisk mat mkt mkt bättre. Det finns annat här istället. 🙂

   1. Ja du, jag bor här och måste hålla med dig!
    Nästan all mat är jättesöt eller bara tråkig…
    Jag åt däremot en fantastisk hummersoppa i Urdaneta, med det var på en kinesisk restaurant som såklart är nedlagd nu…
    Nä det är inte maten jag är här för, och eftersom jag har eget kök kan jag ju laga det jag vill!
    Ändå vill jag vara här intill tidens ende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *