Filippinerna

Summering av Filippinerna.
Efter att ha rest runt Filippinerna i 21 dagar tänkte jag försöka göra en liten summering.
Filippinerna är en underbart vackert land. Älskar du vackra natur och landskap har landet allt. Det finns vackra fina hav, vita stränder, berg, skog, dalar, bäckar, grottor. Det är bara att välja. Trodde först att jag skulle hinna bli uttråkad av att resa runt i 21 dagar men det blev jag inte. Förutom kanske El Nido. Jag är ju ingen sol bad människa. Fast hade ändå inte så tråkig när jag kom in i min verkligen-slappna-av och läs-mode.
21 dagar kändes plötsligt för lite. För det finns så mycket att uppleva. Anledning till varför jag och S var där i 21 dagar var för att efter 21 dagar krävs ett visum och vi ville vara i Taiwan mer än bara 1 vecka.

Mat:
Jag har i tidigare inlägg skrivit om maten här. Var det något som var en stor stor besvikelse så var det maten. Det var ingenting speciellt. Några icke-filippiner som vi har träffat håller med på denna punkt. Vill du ha god mat då åker du till Thailand, Kina, eller annat.

Killar:
Det finns lite söta killar där. I norra delen var killarna söta men nästan alla tuggade en röd nöt(?) och blad som bli röd. De kallar det moma. Sen spotta de ut med jämna mellanrum. Tänderna är röda, ser ut som snus. Vidrigt tycker jag. Så länge killarna i norr inte öppna munnen är det okej.
Något annat som jag tycker är konstigt är att många Filippinska killar saknar framtänder. Why har jag och S frågat varandra. Tillslut kom jag fram till att det måste vara en mandomsprov. Framtänderna måste ut för att visa att de är vuxna män. Lite trist att jag inte frågade någon.

Tjejer:
Utseendesmässigt såg jag inte så många snygga vackra tjejer. Var de vackra var de antingen koreaner eller blandning mellan Filippin och väst. Men i Filippinerna är det tjejerna som bär byxorna. Det är de som driver företag och männen är hjälpredor. Tycker både jag och S är coolt. Oftast har vi möts av tjejer och klagat till tjejer om något och så hör vi hur de befaller killar till att göra olika ärende.

Människorna i allmänhet:
Filippinerna är grymt bra på engelska! Jag har hört alltifrån 8 åringar till gamla tanter snacka flytande engelska. De talar ibland engelska till varandra. Anledning är för att landet tidigare har varit ockuperad av Usa. Till skillnad från tiden då de var ockuperad av spanjorerna som försökte hålla Filippinerna okunniga så flyttade amerikanerna en massa lärare över till landet. Så förutom tagalong är engelska deras andra språk.

Service:
Är du vit får du bättre service och bemötande än om du är som mig, asiat. De är även trevligare mot dig om du ser västländsk ut. Beroende på var du befinner dig varar den trevliga bemötande olik länge. Exempelvis Banaue är de trevliga mot dig men de vissa tydligt att de vill ha nåt från dig.
En man i Banaue började prata med S och lät otroligt trevligt. Sen helt plötsligt ville han ha hennes Facebook och att hon posta hans nr och tjänster på statusen och rekommendera honom. Vad fattade vi inte. De kan vara väldigt klängiga.

Shopping:
Väldigt billigt. Otroligt billigt med mat och kläder.

Transport:
Jo eftersom landet inte ha järnvägar mellan olika städer är det bussar som gäller. Det är relativt billigt buss. Vägarna är inte bra så blir en skakig och guppig väg. Hade dock inga problem med bussarna. Bussarna kör även när de känner för det. Står det att de åker 8:00 så är det inte säkert de lämna då. Och jeepney lämna oftast när de är fulla.
Tips:
Fint land att åka till. Så om man vill se fin natur och fina badstränder. Åk dit. Är man ute efter mat så har man valt destination.
Taxi är billigt och börja på 40 php men se till att de starta den. Vår sista taxi resa var hemsk. Han lurade oss och sa att han var meter taxi. Gick in och det var ingen taxameter utan han gav oss ett laminerad papper med priser. Han bad oss kolla vilken destination och sen kostar det utifrån det. Grejen var vi skulle åka från en terminal till annan flygterminal. Han ville ha nära 2000 peso för sträckan. Vi vägrade. Men han ville inte släppa ut oss. Till slut orkade vi inte och gav honom 600.
Spara lite peso kvar när du lämna landet. De har massa konstiga avgifter som ska betalas. Kostar 550 peso att gå in till kontrollen.

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *