Ett 100års kalas

…hölls igår lördag åt min farmor. Hon gick visserligen bort när jag gick i grundskolan men om hon levat så skulle hon blivit 100 igår. Detta skulle då firas fick jag veta i början av veckan. Tårta åt trettio personer var beställd. Farbror och hans familj skulle komma ner till Malmö. Passade då bra att jag var nere i Malmö då med min Grumpy. Farbror hade bara sett henne på Skype. En väldigt trött Grumpy sov till tio. Hon hade som vanligt lagt sig vågrät med fötterna på kudden. Det blev lite stressigt där på morgonen. Eftersom det var en lunch kalas. Strax innan elva åkte vi alla dit, förutom storelillebror som jobbade. Alla kusiner i Malmö plus fruar och barn var där hos min äldsta kusins hus. Sen runt 12 dök även farbror plus familj plus hans två svärdöttrar och ena barnbarn dit.  Då var det dags att tända rökelse och sen äta! 


Det var en avlång frukttårta och två prinsesstårtor. Den avlånga var så stor. Mer än hälften var kvar efter att alla tagit en bit plus vissa som tog påfyllt. Prinsesstårtorna blev orörda. Skulle nog hellre velat äta prinsesstårta. Trodde den skulle delas. Min nyårslöfte är bruten. 

Först var det rökelse till farmor. Sen börjades det. Det var friterade vårrullar, ugnsstekta lax, grillad anka, grillad sidfläsk, currysoppa som äts med nudlar så himla smaskig och het. Vietnamesisk sallads blandning, tofu med stekta skidärtor och nåt mer säkert. 

Blev inte många bilder. Det var första gången Grumpy träffade släkten så hon var blyg och vill bli buren av mig. Blev imponerad av släkten att de respekterade att Grumpy inte ville bli buren av någon. Ibland är det som om folk glömmer att Grumpy, även fast hon är ett litet barn, faktiskt är en person med känslor och intigritet. Om vi vuxna inte lär dem och respektera deras kroppar och deras nej redan nu hur ska de tänka som vuxen? Jag hatar när mannens mamma och även mannen tvingar Grumpy att krama henne fast hon visa tydligt med att vända sig bort att hon inte vill. Jag vill lära Grumpy att respektera sin kropp och våga säga nej  när hon inte vill att nån rör henne. 

Ingen kusin tog i henne. Det var först efter lunch som hon blev lite varm i kläderna som hon började acceptera att man bar henne. 


På vid två tiden bar vi hem en väldigt trött Grumpy som somnade på kusinens famn. 

Det var en väldigt trevlig återträff fastän det var vissa kusiner som inte dök upp som bor lite längre upp i landet. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *