Dagen innan det nya

Lunaråret, det kinesiska nyåret som inträffar på en lördag i år. Det har varit en stressig dag för mor min. Hon vaknade tidigt och började laga mat. Det skulle göras en altare med mat till farfäderna. De skulle enligt tron komma och äta lunch. Enligt mor så är det pappa och farfar som kommer hem och äter. 

Bara vegetarisk mat skulle lagas men det slank in en grillad sidfläsk från min kusin på bordet. Medan mor lagade mat höll Grumpy på att driva mig galen. Hon gnällde och var så grinig. 

Klockan elva var bordet fullbordat och rökelser tändes sen var det bara att vänta. Vänta på att far och farfar skulle äta klart så vi kunde plocka in och äta. Grumpy fick tända fyra rökelse för att hon gillade röken som steg upp från pinnen. 

Efter lunchen fortsatte mors stressiga dag. Hon åkte iväg för att handla. Jag städade och diskade sen gick jag och sov i nästan två timmar. För vissa mammor är livet rätt bra. 

När mor kom hem började hon förberedda kvällsmaten. Den där familjemiddagen där alla i familjen samlas och äter ihop. Ju äldre vi bli desto mindre såna middagar har vi. Det blir bara en gång om året. Det blir kvällen innan lunaråret. Det är tråkig. Min familj är inte längre så som det var då far levde. Min familj sprack när han gick bort och sen föll den samman när Jag flyttade till Stockholm. 


När jag var yngre var maten innan nyåret alltid det bästa. Det var inget märkvärdiga rätter utan det var hot pot då med. Men det var stämningen och vetandet att imorgon, imorgon är ett nytt år. Huset var städad och de nya kläderna var framlagt. Inträffade nyåret på en skoldag fick vi vara ledigt. Far skrev ett brev till skolan och bad om ledigt. 

Ikväll åt vi vår hot pot middag. Lite snack och lite skratt åt Grumpy som nu är vår glädjekälla. Mor ville äta vegetarisk och för oss var det inget fel på vegetarisk. Men lite sidfläsk slank in på matbordet. Mor min hade jagat lotusrot i många asiatiska matbutiker för att jag sa att jag inte ätit det på flera år. Det kokades soppa på det. Fördelen med vegetarisk hotpot är att soppan inte bli så där grumlig som det bli med kött. Dessutom försöker vi inte ta med våra ätpinnar utan alltid tas upp med slev. Detta gör att vår pot inte ha massa saliv. Vi kunde dricka soppan. Det var inte nåt grönsak i år. Var för dyrt sa mor.

Efter maten fortsatte kvällsysslorna med moppning av golv, diskning och sedan förberedelsen med den söta soppan som skulle läggas på altarbordet senare i kväll. 

Så det var dagen innan det nya lunaråret. Imorgon börjar tuppens år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *